SLEZSKÁ HARTA – Sedmý ročník závodu dračích lodí přilákal k břehům Slezské Harty tisíce diváků z celého kraje. Na jejich bezpečí dohlížel tým zdravotníků Sdruženého zdravotnického zařízení Krnov.

„Za celý víkend jsme řešili několik drobných úrazů. Žádný z pacientů nemusel být převezen do nemocnice,“ uvedl ředitel SZZ Krnov MUDr. Ladislav Václavec, MBA, který na akci dohlížel jako lékař společně se svým náměstkem pro léčebnou péči MUDr. Bronislavem Sedláčkem.

Nemocnice na jednu z největších sportovně-kulturních akcí v kraji vypravila po dohodě se zřizovatelem – Moravskoslezským krajem - také odběrový tým, který příchozím zájemcům bezplatně prováděl antigenní testy. „Byla jsem překvapena, že byl o testování poměrně velký zájem. Provedli jsme přes 160 testů. Dobrou zprávou je, že žádný nebyl pozitivní,“ řekla zdravotní sestra krnovské nemocnice Jana Strnisková.

Stačilo jen přijít

Moravskoslezský kraj vyslal na několik velkých společenských akcí také mobilní očkovací týmy svých nemocnic. Na Slezské Hartě byl po celou sobotu k dispozici mobilní očkovací tým krnovské nemocnice. Zájemci o očkování proti Covid-19 bez předchozí registrace si mohli vybrat mezi jednodávkovou vakcínou Janssen a dvoudávkovou vakcínou společnosti Pfitzer. Za sobotu bylo naočkováno 36 zájemců. Hejtman Moravskoslezského kraje prof. Ing. Ivo Vondrák, CSc. osobně poděkoval zdravotníkům, kteří první pomoc, testování a očkování zajišťovali. „Nepočítali jsme s tím, že se na závodech dračích lodí na Hartě či na jiných akcích, kam byly vyslány další mobilní očkovací týmy, nechají masově očkovat stovky lidí. Smyslem celé kampaně je lidem očkování nenásilnou formou nabídnout a přiblížit. Aby nikdo nemohl říci, že neměl čas se registrovat, případně si odskočit do některého z očkovacích center. Opravdu stačilo jenom přijít. Počítáme s tím, že i na dalších větších akcích budou mít lidé možnost nechat se naočkovat,“ dodal hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák.

Dra lod Harta 1

Zdravotníci krnovské nemocnice dohlíželi na zdraví všech účastníků závodů dračích lodí na Slezské Hartě.

Dra lod Harta 3

Všichni příchozí na závody dračích lodí si mohli bezplatně nechat provést antigenní test, případně se mohli nechat naočkovat.

Dra lod Harta 5

Hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák poděkoval zdravotníkům SZZ Krnov za odvedenou práci na závodech dračích lodí na Slezské Hartě.

Dra lod Harta 7

Závody dračích lodí na Slezské Hartě byly opět fantastickou akcí.

Dra lod Harta 9

FOTO: Jiří Krušina