INFORMACE O NOVĚ ZAVEDENÝCH METODÁCH - na úseku imunologie/mikrobiologie
kvantitativní stanovení diaminooxidázy (DAO) v lidském séru metodou elisa
Vážená paní doktorko, vážený pane doktore,
do našeho portfolia potravinových intolerancí přidáváme vyšetření na histaminovou intoleranci. Vyšetření je založeno na kvantitativní detekci enzymu diaminooxidázy (DAO) v séru imunochemicky metodou ELISA.
Histaminová intolerance je definovaná jako akutní nebo chronická reakce organismu na příjem histaminu nebo vyplavení histaminu uvnitř organismu, kterou nevyvolává imunitní systém. Jde o stav, kdy tělo nedokáže odbourávat nadbytek histaminu, což v důsledku vede k mnohým nepříjemným příznakům. Příčina je v nedostatečné aktivitě enzymu diaminooxidázy (DAO), který histamin v těle rozkládá. Intolerance se proto dostavuje po konzumaci potravin bohatých na histamin nebo látek, které histamin v těle uvolňují.
Hodnocení
<3 U/ml - vysoká pravděpodobnost histaminové intolerance
3 – 10 U/ml - pravděpodobná histaminové intolerance
>10 U/ml - nízká pravděpodobnost histaminové intolerance
Odběr krve se provádí do plastové zkumavky s gelem Sarstedt – hnědý vršek.
Objednávání metody na nové růžové žádance - na zadní straně, na staré žádance požadavek napište do poznámky.
Objednávání metody v NIS: skupina Imunologie – Histaminová intolerance (diaminooxidáza)
V případě jakýchkoli dotazů volejte, prosím, vedoucí úseku Mgr. Roubalovou 554690310.
Mgr. Lucie Roubalová Ing. Jakub Ručka
vedoucí úseku imunologie/mikrobiologie primář Centrální laboratoře
V Krnově 4. 11. 2024